Segítsük a fejlődést! Tippek 1.

Standard

A következőkben a hamarosan megjelenő feladatgyűjteményünkből szemezgetve szeretnénk megosztani a „közzel” egyet-egyet, melyek hozzájárulhatnak a játékos mozgásfejlődéshez, s jó mulatság mamának/papának és babának egyaránt.

 0-3 hónap

 Biciklizés

Szimmetrikus testhelyzet kialakítása. Ellentétes mozdulatokkal bicikliztessük Picink lábait, gyengéden megtartva azokat a levegőben. Figyeljünk arra, hogy térdeit középen tartsuk, lábfejét felhajlítsuk.

Nyakas feladatok

Csörgő, zörgő, színes, érdekes játékok, tárgyak követése oldalról-oldalra, középen rövid ideig megállítva. Ha már képes rá, „fogassuk” meg vele a tárgyakat, rázzuk, forgassuk, mókázzunk, folyamatosan bíztatva gyermekünket. Hason és háton is játszunk! Itt is fontos a szimmetrikus testhelyzet megtartása.

 Vegyünk egy közös fürdőt!

Így könnyebben kialakíthatjuk és megtarthatjuk a biztonságos testhelyzetet, és lehetőséget kap a Legkisebb is a vizes játékokra, karral, lábbal a pocsolásra, pancsolásra, rúghatja-, taposhatja-, csapkodhatja a vizet. Végezetül, vagy épp kezdésképp egy kis masszázzsal tanuljuk az érintés, simogatás művészetét, mely jót tesz babának, mamának, papának egyaránt.

Helyzetek

A Csöppek, hogy minél változatosabb mozgást végezhessenek, minél több szögből láthassák a világot, szükségük van a változatos testhelyzetekre. Hason-, háton-, oldalt (mindkét oldalt egyaránt) fekvésben más és más izom dolgozik, s mindez hozzájárul az idegpályák éréséhez, fejlődéséhez.

 3-6 hónap (a határok természetesen határtalanok)

 Rázd fel!

Hason fekvésben csörgők, zörgő játékok megfogása, rázogatása, elengedése, mialatt a fejét felemelve tartja, s a testhelyzet megtartásához az alkarján támaszkodik.  

„Bubborékkolók”

Játszhatjuk különböző testhelyzetben is. Fújjunk buborékokat a Kicsi felé. Mutassuk meg, hogyan kell-, majd bátorítsuk a gömbök kipukkasztására. Kézzel, karral, lábbal is J.

(buborék készítése otthon: http://lukreciakencei.hu/recept/furdes/masfurdoszerek/szappanbuborek)

Gurulós

A. Kis gombóccá gömbölyödve – karokat felhúzva karjaival megtartva (itt segítsünk a megtartásban)- egyik irányból a másikba guruljunk, énekszóval kísérjük!

B. Kedvenc játékokkal motiválva guruljunk egyik oldalról a másikra, majd oldalról hasra, oldalról hátra, mindkét irányba!

 

Folytatjuk…

Leave a comment